Aktuellt 2022

21augusti Naturdag på Hovdala

Hovdala vänner kommer att delta på naturdagen vid Broslätt , Hovdala slott . Dagen innehåller bl. a föreläsningar av olika slag om gamla hantverk mm

5 september

Cykla från Hovdala till Brönnestads kyrka eller åk bil!

Välkommen att delta i Hovdala Vänners cykel- och bilutflykt måndagen den 5 september. På vägen gör cyklisterna små avstickare till spännande platser och när alla nått Brönnestads kyrka kommer vi att få en privat guidning av kyrkan som är en medeltidskyrka med många fantastiska väggmålningar.

Cyklisterna samlas vid porttornet på Hovdala kl. 13.00 och de bilburna möter vi i Brönnestad vid kyrkan kl. 14.00. Efter guidningen åker vi tillbaka till Hovdala och samlas på Boketorp kl. 15.30, där Hovdala Vänner bjuder på grillad korv. Om du inte vill ha korv, meddela detta i samband med anmälan

Anmäl dig till Hans-Inge Lindulf tel. 070-4035211 eller via mail

hi.lindulf@gmail.com


 

27 juli Berättarafton på Hovdala

Då var den näst sista tillfället för sommarens berättarafton avslutad ! Drygt ett hundratal deltagare fick lyssna till en intressant föreläsning av Anders Kompass fd ambassadör ,FN delegat och visselblåsare med fokus på mänskliga rättigheter ! Numera vik chef för det nybildade institutet för mänskliga rättigheter med placering i Lund.Hovdala vänner var som vanligt på plats och tog hand om inträdet !

Anders Kompass Foto Anita Danielsson

Midsommarfirande på Hovdala slott !

Foto Anita Danielsson

Vi lövade midsommarstången dagen innan midsommarafton tillsammans med personal från slottet . På midsommarafton 24/6 samlades vi på yttre borggården och satte blommor i stången innan resning .Därefter dansade och sjöng vi traditionella ringlekar till levande musik !

Vädret var strålande och inre borggården fylldes på med midsommarfirande från när och fjärran

Efter några års uppehåll blev det en fantastisk dag i en fantastisk miljö. En härlig start på den svenska sommaren ! Tack till alla som var där !

Foto Anita Danielsson
Foto Anita Danielsson
Video Anita Danielsson
Foto UllaMarie Carlsson

8 MAJ

Hovdala vänner höll Årsmöte den 8 maj kl 1400 i arrendatorsbostaden på Hovdala slott. Ett 30 tal medlemmar samlades och sedvanliga årsmötesförhandlingar inklusive val genomfördes! Se den nya styrelsen under fliken ”kontakt”. Mötet avslutades med gemensam fika .

24 APRIL

Hovdala vänner bjöd på en Historisk cykeltur söndagen 24 April !


Precis som i fjol genomfördes en cykeltur arrangerad av och för Hovdala Vänner . Denna gång med ett mer historiskt inslag !

Med samling vid Sjörrödskiosken kl 1300 gav sig ett 20 tal deltagare iväg på en ca 15 km lång runda! Med stopp vid Garnisonen, Mölleröds slottsruin, ”Den äldsta boplatsen” vid Finjasjön, Baracklägret på Mölleröd, Det gamla tegelbruket i Sjörröd och sist Hästbacken med Rosamundas grav fick deltagarna lyssna till, några av våra i styrelsen kunniga guiders historiska berättelser om platsen .Turen avslutades ,efter kraftig motvind , med egen fika på yttre borggården vid Hovdala slott . Även detta år gynnades vi med fint väder ! Vi ser fram emot att detta blir en tradition som återkommer årligen ! Foto Olavi Olsson

2021

Det blev En mysig stund på Boketorp i går den 4 Advent ! Kanske en ny tradition med Julglögg för Hovdala Vänner och Hovdalas personal !

Vi fick även höra tankarna bakom de nyinköpta planterade träden vid Boketorp , som Hovdala Vänner bidragit med , av Trädgårdsmästare Annika Ahlbin!

Den 3 oktober öppnades portarna på Hovdala slott återigen till skördefest !

Ett stort antal försäljaren var tidigt på plats . Ett lätt duggregn som upphörde när besökarna började strömma till ! Hovdala vänner bidrog med bl.a. försäljning av närodlade ekologiska äpplen från Hovdala trädgård ! Bakbok,mynt och kanonkulor var också till försäljning ! Nytt för i år var ett lotteri med skänkta vinster från säljarna ! Ett stort tack för det ! Det blev en härlig dag med perfekt festväder . En succé som återkommer nästa år !

 

 

 

 

Studiecirkel om Hovdala började igår den 28 september på Boketorp. Ett antal förväntansfullla deltagare samlades till en första träff . En deltagare var med på distans . Cirkelledare är Peter Alf,Olavi Olsson och Hans Inge Lindulf.Under några tisdagkvällar framöver kommer man tillsammans att djupdyka i historien kring Hovdala, dess invånare och byarna med omnejd. En spännande dansk-svensk historia.

 

5 september Finjasjön runt med Hovdala Vänner .På en fantastisk dag med härlig bridsommar gav sig 15 cyklister med Hovdala Vänner som värd ,iväg på Finjasjön runt ! Ett flertal stopp med historiska berättelser och lite förfriskningar stod flera styrelsemedlemmar för ! Vid Skurup fick vi även se ettsvanpar med tre ungar som spatserade omkring på stubbåkern ! Efter den långa nedförsbacken mot slottet blev det en välförtjänt fikastund på yttre borggården! En lyckad dag ! Kanske ett liknande arrangemang nästa år !

 

11 juli avhölls årsmöte för Hovdala vänner på Hovdala . I ett strålande solsken höll föreningen sitt årsmöte i utställningslokalen på Hovdala slott.Ett 30 tal medlemmar hade slutit upp och vi fick en ny ordförande efter några års ambulerande .Elizabeth Möller valdes till ordförande och Ulla Marie Carlson valdes in som styrelseledamot. Vi tackar Olof Larsson , som valt att avsluta sitt styrelseuppdrag i Hovdala Vänner.

%d bloggare gillar detta: