Aktuellt

AKTIVITETER 2023

2023 års aktiviteter kommer att aviseras här samt i vårt medlemsblad ”Hovdala Vänner ”som du hittar under fliken ”Medlemmar”!

Har du som medlem förslag på aktiviteter hör av dig till någon i styrelsen eller lägg ett mail till info@hovdala.org

HV avhöll årsmöte den 26 mars på Hovdala slott. Ett 30 tal medlemmar slöt upp till mötet ! Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar med val fick vi en rapport kring det avslutade projektet Boketorp av Olavi Olsson .Två styrelsemedlemmar, Gunilla och Tage Steen , avtackades efter många förtjänstfulla år i styrelsen som sekreterare och kassör! Årsmötet avslutades med riktig Gofika!

Nyvalda styrelsemedlemmar uppdateras under ”Kontakt ”

Nedanstående aktiviteter är redan inplanerade . Boka datumen . Mer info kommer

22 april

Cykelutflykt med samling vid porttornet Hovdala slott kl 1300 ! Färden går mot Ignaberga ! Egen medhavd matsäck !

Medeltidsdagarna Är du intresserad av att hjälpa till vid insläppet anmäl dig via info@ hovdala.org

2022

GLÖGG 4e Advent på Boketorp

Foto Anita Danielsson

Ett 20 tal medlemmar och personal på Hovdala samlades under söndagen till en mysig stund med lite glöggmingel vid röda ladan på Boketorp , Hovdala . Det serverades varm glögg med tillbehör . Lite snö, ljus och marschaller bidrog till att det blev en fin avslutning på 2022.

21 oktober Höstfest

Det blev en härlig uppslutning av medlemmar på årets höstfest med ärtsoppa och pannkakor på Hässleholmsgården ! Underhållning av Lindqvist och Lundkvist med 17 tals musik var ett uppskattat inslag ! Musikanterna bidrog även med komp till flera madavisor! Ett trevlig fest i goda Hovdala vänners lag !


Skördefest på Hovdala

18 september

Skördefest på inre borggården på Hovdala slott. Ett underbart höstväder lockade många besökare . Hovdala Vänner var på plats i ett av marknadsstånden med försäljning av bl.a brickor,bakbok och ett lotteri med vinster skänkta av utställare och försäljare . Ett stort tack till alla som skänkte fina vinster! Hovdala Vänner hjälpte också till med att sälja ekologisk potatis vid potatisåker ! Sigge med sina två ardennerhästar var på plats och behjälpliga med potatisupptagningen . En härlig dag i höstens tecken !

5 september

Cykel/biltur med guidad visning av Brönnestad kyrka

Ett 25 tal medlemmar från Hovdala Vänner hade anmält sig till en cykel/biltur med besök i Brönnestad 11-tals kyrka arrangerad av Hovdala Vänner! Ett 10 tal av deltagarna samlades först vid porttornet på Hovdala slott utrustade med cyklar.Under ledning av Olavi Olsson togs sig cyklisterna mot Brönnestad med ett flertal stopp ! Vi fick veta mer om bla. backstugorna på Hovdala där det bodde folk in på 1900 talet , ”träkolstillverkning ” som avvecklades först efter andra världskriget .Övriga deltagare mötte upp vid Brönnestads kyrka där vi fick en professionell guidning av Elisabeth . Dagen avslutades med samkväm och korvgrillning vid Boketorp ! En härlig dag !

27 juli Berättarafton på Hovdala

Då var den näst sista tillfället för sommarens berättarafton avslutad ! Drygt ett hundratal deltagare fick lyssna till en intressant föreläsning av Anders Kompass fd ambassadör ,FN delegat och visselblåsare med fokus på mänskliga rättigheter ! Numera vik chef för det nybildade institutet för mänskliga rättigheter med placering i Lund.Hovdala vänner var som vanligt på plats och tog hand om inträdet !

Anders Kompass Foto Anita Danielsson

Midsommarfirande på Hovdala slott !

Foto Anita Danielsson

Vi lövade midsommarstången dagen innan midsommarafton tillsammans med personal från slottet . På midsommarafton 24/6 samlades vi på yttre borggården och satte blommor i stången innan resning .Därefter dansade och sjöng vi traditionella ringlekar till levande musik !

Vädret var strålande och inre borggården fylldes på med midsommarfirande från när och fjärran

Efter några års uppehåll blev det en fantastisk dag i en fantastisk miljö. En härlig start på den svenska sommaren ! Tack till alla som var där !

Foto Anita Danielsson
Foto Anita Danielsson
Video Anita Danielsson
Foto UllaMarie Carlsson

8 MAJ

Hovdala vänner höll Årsmöte den 8 maj kl 1400 i arrendatorsbostaden på Hovdala slott. Ett 30 tal medlemmar samlades och sedvanliga årsmötesförhandlingar inklusive val genomfördes! Se den nya styrelsen under fliken ”kontakt”. Mötet avslutades med gemensam fika .

24 APRIL

Hovdala vänner bjöd på en Historisk cykeltur söndagen 24 April !


Precis som i fjol genomfördes en cykeltur arrangerad av och för Hovdala Vänner . Denna gång med ett mer historiskt inslag !

Med samling vid Sjörrödskiosken kl 1300 gav sig ett 20 tal deltagare iväg på en ca 15 km lång runda! Med stopp vid Garnisonen, Mölleröds slottsruin, ”Den äldsta boplatsen” vid Finjasjön, Baracklägret på Mölleröd, Det gamla tegelbruket i Sjörröd och sist Hästbacken med Rosamundas grav fick deltagarna lyssna till, några av våra i styrelsen kunniga guiders historiska berättelser om platsen .Turen avslutades ,efter kraftig motvind , med egen fika på yttre borggården vid Hovdala slott . Även detta år gynnades vi med fint väder ! Vi ser fram emot att detta blir en tradition som återkommer årligen ! Foto Olavi Olsson

2021

Det blev En mysig stund på Boketorp i går den 4 Advent ! Kanske en ny tradition med Julglögg för Hovdala Vänner och Hovdalas personal !

Vi fick även höra tankarna bakom de nyinköpta planterade träden vid Boketorp , som Hovdala Vänner bidragit med , av Trädgårdsmästare Annika Ahlbin!

Den 3 oktober öppnades portarna på Hovdala slott återigen till skördefest !

Ett stort antal försäljaren var tidigt på plats . Ett lätt duggregn som upphörde när besökarna började strömma till ! Hovdala vänner bidrog med bl.a. försäljning av närodlade ekologiska äpplen från Hovdala trädgård ! Bakbok,mynt och kanonkulor var också till försäljning ! Nytt för i år var ett lotteri med skänkta vinster från säljarna ! Ett stort tack för det ! Det blev en härlig dag med perfekt festväder . En succé som återkommer nästa år !

 

 

 

 

Studiecirkel om Hovdala började igår den 28 september på Boketorp. Ett antal förväntansfullla deltagare samlades till en första träff . En deltagare var med på distans . Cirkelledare är Peter Alf,Olavi Olsson och Hans Inge Lindulf.Under några tisdagkvällar framöver kommer man tillsammans att djupdyka i historien kring Hovdala, dess invånare och byarna med omnejd. En spännande dansk-svensk historia.

 

5 september Finjasjön runt med Hovdala Vänner .På en fantastisk dag med härlig bridsommar gav sig 15 cyklister med Hovdala Vänner som värd ,iväg på Finjasjön runt ! Ett flertal stopp med historiska berättelser och lite förfriskningar stod flera styrelsemedlemmar för ! Vid Skurup fick vi även se ettsvanpar med tre ungar som spatserade omkring på stubbåkern ! Efter den långa nedförsbacken mot slottet blev det en välförtjänt fikastund på yttre borggården! En lyckad dag ! Kanske ett liknande arrangemang nästa år !

 

11 juli avhölls årsmöte för Hovdala vänner på Hovdala . I ett strålande solsken höll föreningen sitt årsmöte i utställningslokalen på Hovdala slott.Ett 30 tal medlemmar hade slutit upp och vi fick en ny ordförande efter några års ambulerande .Elizabeth Möller valdes till ordförande och Ulla Marie Carlson valdes in som styrelseledamot. Vi tackar Olof Larsson , som valt att avsluta sitt styrelseuppdrag i Hovdala Vänner.

%d bloggare gillar detta: